Gepubliceerd op: 10 maart 2022

Weergaven 785Waarvan vandaag 2

De kracht van onze wil

Tussen de leeftijd van twee en vier jaar ontwikkelen we onze wil.  Het is een prachtige fase die niet altijd even makkelijk is voor de ouders. “Zij krijgt zo’n eigen willetje”

In mijn eerdere blog “de kracht van autonomie” heb ik kort iets geschreven over de leeftijdsfase waarin we onze wil ontwikkelen.  Ik kom regelmatig mensen tegen met een ongebalanceerde wil structuur. Ze offeren zichzelf op of ze zijn veroordelend naar anderen. Als je je hierin herkent en je hebt er last van, dan nodig ik je uit om het onderstaande te lezen om in contact te komen met de kracht van de wil.

In deze leeftijdsfase zijn we in staat om 10 keer ons lichaamsgewicht te tillen. Dit geeft ons het gevoel van enorme kracht. We experimenteren met het ervaren van twee emoties tegelijk én hoe we dat kunnen reguleren. Ons middenrif helpt daarbij.

We leren te onderscheiden. We leren de balans te kennen tussen uit onszelf geven of geven vanuit het welzijn van de ander. We leren het verschil tussen “goed” en “fout”. We leren ook dat onze keuzes consequenties hebben.

Ook experimenteren we met rollen en humor. Denk maar eens aan al die kinderen die in de schoenen van hun ouders gaan lopen. We worden ons bewust van tijd en leren om kort vooruit te plannen, uit te voeren wat we hebben bedacht en dus ook om te wachten.

Leave A Comment