Gepubliceerd op: 14 april 2022

Weergaven 934Waarvan vandaag 2

Witte en Rode schaamte

Denk jij dat je slecht bent omdat je iets gedaan hebt wat verkeerd is. Deze schaamte wordt ook “witte schaamte genoemd” en er is een manier om hier vanaf te komen.

Op de middelbare school vertelde een klasgenoot over haar problemen. Op een goed moment begon ze begon te lachen, een vrolijk gehik klonk door de ruimte. Ik begon met haar mee te lachen. Er zat zeker ook een grappige kant aan dit verhaal. De hele klas keek me vol verbazing aan. Mijn klasgenoot zat namelijk niet te lachen, maar was intens gaan huilen. Ik voelde hoe al het bloed uit mijn gezicht trok. Ging de grond maar onder mij open zodat ik daarin kon verdwijnen. Ik voelde me een gevoelloos mens. Deze schaamte is zo lang blijven hangen.

Veel mensen hebben te kampen met deze “witte schaamte”. De oorzaak kan in allerlei gebieden voorkomen. Het kunnen gevoelens van boosheid of afgunst zijn voor aardige mensen, het kan verkeerde partnerkeuze zijn, drugsmisbruik, of bijvoorbeeld het ervaren van genot tijdens seksueel misbruik. Het gevolg is dat je eigenwaarde naar beneden haalt. Je bent minder waard dan de ander en je vindt dat je niet in de groep thuishoort. Ook het contact met andere mensen heeft eronder te lijden. Het gevoel “als mensen weten wie ik echt ben, dan willen ze niet meer met me omgaan.”

Om met schaamte te kunnen werken, is het van belang dat de witte schaamte eerst getransformeerd wordt naar “rode schaamte”. Schaamte gaat in spieren zitten. Door deze spieren met aandacht te bewegen, maak je de schaamte toegankelijk. Je leert je niet meer te identificeren met waar je je voor schaamt. Door erover te praten en de beweging te maken, kun je echt iets in beweging zetten!

Leave A Comment