Gepubliceerd op: 11 maart 2022

Weergaven 819Waarvan vandaag 2

Lichaamsgerichte therapie bij angst

Angst heeft als functie om je veilig door het leven te loodsen. Als je bijvoorbeeld een straat oversteekt, voel je bewust of onbewust een beetje angst waardoor je alert om je heen kijkt. Of als je in een nieuwe groep komt, bijvoorbeeld een nieuwe baan. Jouw angst zorgt ervoor dat je in jouw tempo kunt landen in de nieuwe groep en jouw plaats leert kennen. De angst komt en gaat.

In ons lichaam is een verfijnd systeem actief dat bepaalt of we in veiligheid zijn of in gevaar. Vanuit de zingtuigen in het lichaam worden continu signalen via het zenuwstelsel naar de hersenen gestuurd. In de rookmelder van de hersenen wordt de situatie ingeschat. Bij gevaar gaat er eerst een signaal naar het krokodillen brein om heel snel tot actie te komen. Daarna gaat er een signaal naar het denkbrein. Dat is de reden waarom je al hebt gereageerd op een situatie voordat je je realiseert wat er aan de hand is.

Angst kan ook jouw leven gaan beheersen. De rookmelder is op tilt geslagen. Deze is alleen nog gericht op de signalen van gevaar. Er zijn verschillende manieren om de rookmelder te resetten. Met lichaamsgerichte therapie bij Audiris werk je met de signalen die vanuit het lichaam naar de hersenen toe gaan. Je gaat op zoek naar de signalen die als veilig worden ervaren. Zo krijgt de rookmelder steeds vaker een signaal van veiligheid. Je krijgt oefeningen waardoor je de angst beter kunt hanteren. Zodra het kan, onderzoek je in een veilige omgeving wat de bron is van de angst. Misschien wil je leren om de bron op afstand te houden, of misschien wil je de oorzaak aanpakken.

Leave A Comment